Toch wc tijdens lange stoptreinritten

Geplaatst op zondag 14 september 2014 @ 14:03 , 371 keer bekeken

Het is een al wat ouder bericht, maar toch nog heel actueel.

Reizigers kunnen vanaf volgend jaar (2015) tóch naar de wc tijdens een langere reis met een stoptrein. NS gaat een intercitytrein met een toilet inzetten op alle trajecten waarin meer dan eenderde van de reizigers in de stoptrein langer dan een half uur onderweg is.

Dat staat in afspraken tussen staatssecretaris Wilma Mansveld en de vervoerder voor de nieuwe vergunning, die volgend jaar ingaan.
 

Enkele jaren geleden verdwenen de toiletten uit de sprinters van de NS. Bij het ombouwen van de oude Stadsgewestelijk Materieel-stoptreinen (SGM) werden de wc's weggehaald om extra ruimte te creëren. De tegelijk geïntroduceerde nieuwe Sprinter Lighttrain (SLT) had eveneens geen toilet, omdat aangenomen werd dat reizigers tijdens een korte rit hun plas wel even konden ophouden.
 

Vrijwel onmiddellijk barstte echter de kritiek los, van zowel reizigers als treinpersoneel. Nadat een idee voor het uitdelen van een plaszak bij hoge nood niet in goede aarde viel, werd NS opgedragen alsnog een wc in de stoptreinen aan te leggen. Dat lukt pas in 2024. Op de lange stoptrajecten, zoals die van Alkmaar naar Amsterdam of van Amsterdam naar Flevoland of Hilversum, gaan daarom intercitytreinen rijden. Het gaat om de recent gemoderniseerde dubbeldekkertreinen.
 

In de nieuwe afspraken staat ook dat de NS sneller vervangend vervoer moet regelen bij uitval van treinen: binnen een uur tot 75 minuten, in plaats van twee uur. Ook moeten reizigers die door vertraging of uitval van de laatste trein op een station stranden naar huis worden gebracht. Nu is de NS slechts verplicht de reiziger met de laatste trein tot het eindstation te brengen. Wie hierdoor de laatste bus of tram mist, moet maar zien hoe hij thuiskomt. Ook gaan de boetes omhoog bij wanprestaties.

 

Bron: Spits d.d. 2 september 2014


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

molen starstarstarstarstar

Wat een fantastische club is dit toch. Men moet hiervan allemaal Lid worden.