Arriva wil nachttreinen vanuit Groningen en Maastricht naar de Randstad

Geplaatst op donderdag 03 juni 2021 @ 10:23 , 168 keer bekeken

Arriva wil nachttreinen vanuit Groningen en Maastricht naar de Randstad

Arriva wil nachttreinen vanuit Groningen en Maastricht naar de Randstad

03 juni 2021 03:13
Laatste update: 39 minuten geleden


Arriva, de grootste concurrent van NS op het spoor, wil vanuit Maastricht en Groningen nachttreinen laten rijden naar de Randstad, met als belangrijkste bestemming luchthaven Schiphol. Arriva wil zo ingaan tegen de monopoliepositie van NS op het hoofdrailnet, zegt topman Anne Hettinga donderdag tegen NRC.
 

Het vervoerbedrijf heeft het verzoek om vanaf 2023 twee nachttreinen te laten rijden maandag ingediend bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het voornemen is een nieuwe stap om toegang te krijgen tot de spoorlijnen die nu alleen door NS worden geëxploiteerd. "We knagen ten eeuwigen dage aan de monopoliepositie van NS. Dit kabinet heeft er alles aan gedaan om liberalisering van het spoor verder terug te dringen", zegt Hettinga.
 

Op de vraag wie op deze nachtlijnen zit te wachten, zegt Hettinga: "Wij zijn ondernemers, we willen het proberen. In 2000 werd dat ook gevraagd: wie gaat in het noorden die regionale lijnen nog rijden? NS wilde daar helemaal mee stoppen, noemde ze onrendabel. Wij zijn erin gestapt en het is een succes geworden. Die nachtelijke verbinding met de Randstad is de eerste formele stap die we goed hebben uitgezocht."
 

Hettinga denkt dat het een succes kan worden. "In de nachtelijke uren rijdt er geen trein op dit traject van het hoofdrailnet - en concurreert het plan niet met NS. Als dit lukt, komen de uren buiten de spits aan de orde. Stap voor stap. Zo is onze expansie in het noorden ook een succes gebleken."
 

"Je moet een lange adem hebben. Want kabinetten verschieten nog wel eens van kleur en beleid. Dat komt de reiziger niet ten goede", aldus Hettinga.
 

Nachttreinen moeten in eerste instantie in weekend gaan rijden
 

In eerste instantie wil Arriva de nachttreinen in de nacht van van vrijdag op zaterdag laten rijden.
 

De trein vanuit Maastricht moet om 1.00 uur vertrekken en doet onder meer de steden Eindhoven, Den Bosch en Utrecht aan voor hij om 3.30 uur op Schiphol arriveert. Vanuit Groningen zou om 2.00 uur een trein richting Schiphol moeten vertrekken. Deze trein komt om 4.00 uur aan op de luchthaven en stopt onderweg in onder meer Assen, Zwolle en Almere.
 

Door: ANP
Beeld: ANP


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

molen starstarstarstarstar

Wat een fantastische club is dit toch. Men moet hiervan allemaal Lid worden.