Treinongeluk bij Voorschoten

Geplaatst op dinsdag 04 april 2023 @ 09:56 , 101 keer bekeken

Dinsdag 4 april 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zeker één dode en negentien mensen naar ziekenhuis na treinongeluk bij Voorschoten

Zeker één dode en negentien mensen naar ziekenhuis na treinongeluk bij Voorschoten

Door onze nieuwsredactie

04 apr 2023 om 06:54
Update: 26 minuten geleden

 

Een personentrein is in de nacht van maandag op dinsdag op bouwmaterieel gebotst in het Zuid-Hollandse Voorschoten. Het gaat om een kraan op wielen die op het spoor stond. Bij het ongeluk is zeker één dode gevallen. Ook zijn negentien mensen zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
 

Volg de ontwikkelingen rond het treinongeluk in ons liveblog
 

In de ontspoorde nachttrein zaten zo'n vijftig passagiers. Hulpdiensten hebben de gewonde personen uit de treinstellen gehaald.
 

Twintig mensen raakten lichtgewond en werden ter plekke behandeld. Zij werden volgens Veiligheidsregio Hollands Midden tijdelijk opgevangen in omliggende woningen.
 

Vanwege het ongeval is het calamiteitenhospitaal operationeel om gewonden op te vangen, meldde een woordvoerder van UMC Utrecht. Dit ziekenhuis wordt opengesteld bij grote ongelukken.
 

Door de botsing zijn de voorste twee treinstellen in een weiland terechtgekomen. Het derde treinstel staat schuin op het spoor. In het achterste gedeelte van de trein brak brand uit, maar die is inmiddels geblust.
 

Hulpdiensten rukten massaal uit. Specialisten zijn nog bezig om de trein veilig te stellen. Mensen worden opgeroepen niet naar het spoor te komen en hulpdiensten de ruimte te geven.
 

Geen treinen van en naar Leiden
 

Het ongeluk gebeurde rond 4.00 uur. De veiligheidsregio sprak op dat moment van een aanrijding tussen een personen- en een goederentrein. Later bleken beide treinen gebotst te zijn op een bouwkraan die op het spoor stond.
 

Vanwege het ongeluk rijden er geen treinen tussen Leiden en Den Haag. De NS meldt dat er tot zeker 16.00 uur geen treinen van en naar Leiden Centraal rijden.
 

Leiden Centraal werd gesloten, omdat het te druk werd met reizigers die een alternatieve route zochten. Wanneer de perrons weer opengaan, is nog niet bekend.
 

Foto: ANP
 

'Ongelooflijk tragisch' en 'zwarte dag voor het spoor'
 

Nadine Stemerdink, de burgemeester van de gemeente Voorschoten, noemt het dodelijke treinongeval "ongelooflijk tragisch". "Ik leef mee met de slachtoffers. Mijn gedachten gaan uit naar alle familie en vrienden van de mensen die hierbij betrokken zijn", zegt de burgemeester in een verklaring.
 

Topman John Voppen van ProRail spreekt van een "zwarte dag voor het Nederlandse spoor". "Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is."


De spoorwegbeheerder geeft aan dat er een bouwkraan is betrokken bij het ongeval. Het zou gaan om een kraan van een aannemer. De precieze rol van de kraan bij het incident wordt nog onderzocht.
 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is naar de plaats van het ongeval gegaan, meldt de organisatie. De OVV gaat onderzoeken hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.
 

De eerste beelden van het ongeval:

Foto: ANP

Foto: ANP

Foto: Job van der Plicht


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

molen starstarstarstarstar

Wat een fantastische club is dit toch. Men moet hiervan allemaal Lid worden.